Nieuws


Hommage aan organist en componist Arie J. KeijzerOp zaterdag 29 juni zal er een hommage aan Arie J. Keijzer plaatsvinden op Goeree Overflakkee in de vorm van een orgeltour en avondconcert.

Op 5 augustus 2023 overleed Arie J. Keijzer op de leeftijd van 91 jaar. Een organist en componist over wiens naam zowel in binnen- als buitenland met respect wordt gesproken.

Arie J. Keijzer werd geboren op 6 juni 1932 in Nieuwe Tonge. Hij groeide als organist op Goeree Overflakkee op. Hij werd later de vaste organist van de Grote- of Onze Lieve Vrouwenkerk en Augustijnenkerk in Dordrecht.

Keijzer leidde vele organisten op, hij was als hoofdvakdocent orgel enige tijd verbonden aan het Maastrichts Conservatorium, en vervolgens verbonden  van 1965 tot 1994 aan het Rotterdams Conservatorium als hoofdvakdocent orgel en improvisatie.

Arie J. Keijzer componeerde vele werken voor orgel (waaronder 6 orgelsymfonieën) en verder werken voor orkest en orgel, grote koorwerken, kamermuziek, enz.

Er zullen 7 organisten meewerken aan deze hommage, 6 ervan hebben een connectie met Arie J. Keijzer als leerling aan het Rotterdams Conservatorium of als privéleerling. Ook is de ‘tweede generatie’ vertegenwoordigd. De orgelwerken van de componist zullen centraal staan tijdens deze hommage.

Orgeltour en avondconcert
De dag start met een orgeltour die zal beginnen in de Hervormde Kerk van Ooltgensplaat om 15.00. Organisten daarbij zijn Johan den Hoedt en Martien de Vos. Vervolgd wordt om 16.00 door Gerben Mourik op het orgel van de Hervormde Kerk in Stad aan het Haringvliet. ’s Avonds om 20.00 wordt de dag besloten  met een concert in de Grote Kerk van Middelharnis, verzorgd door Ineke Pieters, Johan van Broekhoven, Johan den Hoedt, Paul Kieviet, Gerben Mourik en Jan van Dijk. Alle orgels op deze dag zijn gebouwd door de Fa. Leeflang, waar twee broers van Arie (Johan en Jan) zorgden voor resp.  de intonatie en bedrijfsvoering.

Toegang: De toegang tot zowel orgeltocht als avondconcert is gratis, er is een collecte voor de bestrijding van de onkosten.

 

Album "Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit" verschijnt op Familystream


Op maandag 14 november 2022, de week voor eeuwigheidszondag, verschijnt op Familystream het album "Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit" dat ik, samen met fluitiste Jeanette Jelier-den Hoedt opnam in de Augustijnenkerk te Dordrecht. Dit door Marien Stouten geproduceerde album is de eerste productie die we maakte zonder de ons vorig jaar ontvallen Pieter Dijksman, vandaar dat het album opent met een klein monumentje voor Pieter. Het album sluit af met een improvisatie over psalm 86, opgedragen aan mijn vriend en collega André de Jager, die onlangs het slechte nieuws kreeg ongeneselijk ziek te zijn.

Het complete programma:


1. Psalm 84 - P.Dijksman (1971-2021)               

 

2. Sinfonia “Gottes Zeit ist die Allerbeste Zeit” - J.S.Bach (1685-1750)

    (In memoriam Pieter Dijksman)

 

3. Orgelsolo:

    Vor deinen Thron tret ich hiermit - J.S.Bach (1685-1750) 

 

4. Siciliano - J.S.Bach (1685-1750)

 

5. Air in D-dur - J.S.Bach (1685-1750) 

 

6. Orgelsolo:

    Concerto del signor Vivaldi - J.G.Walther (1684-1748)

    (Allegro – Adagio – Allegro)

 

7. Andante in C-dur - W.A.Mozart (1756-1791)

 

8. Cantilena - J.G.Rheinberger (1839-1901)

 

9. Orgelsolo:

     Psalm 110 - J.den Hoedt (*1970)

 

10. Pastorale - J.Nieland (1903-1963)

 

11. Cantilène Pastorale - A.Guilmant (1837-1911)

 

12. Orgelsolo:

      Toccata - L.Boëllmann (1862-1897)

      (uit Suite Gothique)


13. Spiegel im Spiegel - A.Pärt (*1935)

 

14. Orgelsolo:

      Les Cloches I – Joy II – Contemplation I - A.Wammes (*1953)

      (uit Triptych)

 

15. Prayer - A.Wammes (*1953)

      (uit Faith)


16. Orgelsolo:

      Contemplation improvisée over Psalm 86

      "Hoor mij, Heer, wil antwoord zenden"

       opgedragen aan André de Jager


Feestconcert ter gelegenheid van ‘Arie J. Keijzer 90’


Op vrijdagavond 10 juni zal er in de Augustijnenkerk te Dordrecht een feestelijk concert plaatsvinden.

De bekende Dordrechtse organist en componist Arie J. Keijzer zal t.g.v. zijn 90e verjaardag een muzikale hommage worden aangeboden door oud-leerlingen en muzikale vrienden.

Deze avond zal worden meegewerkt door de organisten Hans Pors, Gerben Mourik, Johan den Hoedt en Adrie van Manen. Blokfluitiste Magda de Jong zal meewerken in de werken van Arie voor blokfluit en orgel.

Het programma zal bestaan uit werken van Arie J. Keijzer en componisten die hem na aan het hart liggen.

De aanvangstijd van dit concert is 20.00, en de toegang is gratis (collecte bij de uitgang).

Van harte welkom!


Foto: Koos Schippers

Benefietconcert door drie organisten in Gorinchem


Op zaterdag 30 april 2022, om 20.00 u., zullen de organisten Arjan Versluis, André de Jager en Johan den Hoedt een benefietconcert geven in de Grote kerk te Gorinchem, De opbrengst van dit concert zal ten goede komen aan het Prinses Maxima Centrum, afdeling Kinderoncologie, en zal gebruikt worden naar onderzoek naar hersentumoren bij kinderen.


De organisten hebben voor dit concert een aantrekkelijk en afwissellend programma samengesteld, waarbij ook rekening is gehouden met het fijt dat het concert plaatsvind in de periode ronds koningsdag, dodenherdenking en bevrijdingsdag. Voor Johan den Hoedt betekende het dat louter muziek van Nederlandse componisten programmeerde. Twee aan hem opgedragen werken,te weten Choral II van André de Jager en het uitbundige Festivo van Edwin Vooijs. Tussen deze 2 werken in zal Johan Shalom van Toon Hagen ten gehore brengen, Toon noemde dit stuk ooit zelf " een mijmering over vrede", uitermate passend in deze periode dus.


De toegansprijs van dit concert is €10,-, kaarten zijn te bestellen via kaartverkoop@inspire2livemusic.nl, 0640329257, of gewoon op de avond zelf aan de ingang van de kerk. Warm aanbevolen!